По всичко личи, че в нощта на 21 срещу 22 ноември

...
По всичко личи, че в нощта на 21 срещу 22 ноември
Коментари Харесай

Прогнозата за тази нощ: Очаква ни кратък, но зрелищен звезден дъжд

По всичко проличава, че в нощта на 21 против 22 ноември ще имаме удоволствието да се насладим на къс, само че много натоварен звезден дъжд.

Т.нар. Алфа-Моноцеротиди не са измежду най-известните метеорни потоци (и освен тъй като са сложни за произнасяне). През множеството години те рядко могат да се разграничат на фона на нощното небе, само че 4 пъти през XX век направиха същинско шоу.

Самият метеорен поток трае почти 10 дни и нормално даже по време на неговия пик (22 ноември) се виждат по почти 3 падащи звезди на час. Ако прогнозите се окажат правилни обаче, тазгодишното събитие ще бъде малко, само че впечатляващо. В рамките на 15 минути (максимум 40), ще паднат близо 100 метеора. За жителите на Европа уреченият час е 6:15 сутринта на 22 ноември.

Предсказването на сходни метеорни прояви е доста мъчно. Повечето астрономи предричаха, че през 1998 г, или 1999 година Леонидите ще бъдат зрелищни, а малко на брой познаха, че през 2001 година ще се разиграе същинско шоу - точно тогава хиляди метеори на час бяха забележими в небето над Съединени американски щати.


Съзвездието Еднорог е доста неясно, само че се намира сред най-ярките звезди на небосклона. Изглежда метеорният поток идва от региона на най-ярката му звезда (долу вляво). Източник: IAU and Sky & Telescope magazine (Roger Sinnott & Rick Fienberg) CC-by-3.0

Сегашната прогноза за Алфа-Моноцеротидите е направена от Питър Дженискенс, който сполучливо позна, че 1995 година ще бъде изключително дейна за тях въз основата на придвижванията на облаците от частици, оставени от комета. Финландският астроном Еско Литинен също споделя мнението му. Смята се, че Земята е напът да премине през изключително гъста секция от опашката на незнайна комета, която е източник на метеорния дъжд. Същите условия бяха налице и през 1995 година, когато в границите на час можеха да бъдат видени 400 метеора.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР